top of page
Schermafbeelding 2020-08-18 om 14.33.36.

COOL KRUIDEN KOMPRES
Munt - Lavendel - Kamille

Ook in de zomerperiode, wanneer iedereen meer layback is, vergeet je soms toch goed voor jezelf te zorgen. Geniet van een verkwikkende koel kruiden kompres, zodat je je weer helemaal fris en fruitig voelt deze hete zwoele zomer.

KRUIDEN KOMPRES

Dit kompres is een gemakkelijk thuis te maken verkwikkend middel. Koude kompressen werken door warmte van het lichaam af te voeren naar het koelere materiaal van het kompres; het bloed aan de oppervlakte van de huid wordt enigszins afgekoeld, wat perfect is na een lange dag in de hete zon. Kompressen kunnen ook helpen bij het verzachten van verwondingen en ontstekingen in het lichaam. Afhankelijk van de botanische toepassing en de temperatuur van het water, kunnen ze het lichaam op veel manieren helpen. Er zijn vele manieren om kompressen te maken. Ik koos voor een frisse blend uit eigen tuin van Munt, Lavendel en Kamille.

MUNT

Er gaat niets boven de verkwikkende geur en smaak van muntblaadjes. Vers geplukt uit de tuin. Het is gemakkelijk om de verkoelende eigenschappen van munt te voelen met één diepe inademing van de plant. Bovendien is munt gemakkelijk te kweken en gemakkelijk te oogsten gedurende de zomermaanden, waardoor het een perfecte aanvulling is op elke kruidentuin. Munt gedijt ook goed in potten of bakken. Er zijn veel verschillende soorten munt en ze kunnen in veel verschillende wellbeing-toepassingen worden gebruikt. Munt wordt plaatselijk aangebracht om alles te verlichten, van insectenbeten tot hoofdpijn en tandpijn. Het verkoelende karakter van munt maakt het een perfecte optie voor een kruidenkompres.

LAVENDEL
Lavendel is populair vanwege haar vermogen om angst en stress te verzachten; dit verkoelmoment kan het ook helpen bij kleine huidirritaties en zonneallergie. Gebruikt als etherische olie, kan lavendel het centrale zenuwstelsel in het lichaam ten goede komen. Het kan zelfs helpen bij het reguleren van emoties en het verminderen van stress. Het verspreiden van lavendel geeft niet alleen een kalmerend, aards aroma, maar kan ook angstniveaus verminderen en bijdragen aan een algemeen gevoel van kalmte.

KAMILLE

Naast haar populariteit als bedtijdritueel, wordt kamille gebruikt om ontstekingen, spierverkramping, menstruatiepijn, zweren en wondjes te verzachten. Gezien hun gecombineerde voordelen, zijn kamille en lavendel de perfecte combi voor een rustgevend en verkoelend kruidenkompres. Geurend, heilzaam en ontspannend op je voorhoofd, nek, borst of ogen. 

AAN DE SLAG!

Gebruik 3-4 eetlepels kruiden per kopje water. Je wil dat de infusie wordt geconcentreerd. Voeg de inhoud van de blend toe aan heet water en laat 30 minuten afgedekt trekken. De deksel niet optillen, want dan komt de waardevolle olie van de planten vrij. Gebruik kaasdoek of een fijnmazige zeef om de kruiden uit het water in een kom te persen. Wacht tot de vloeistof is afgekoeld; je kunt ervoor kiezen om het afgedekt in de koelkast te plaatsen om dit proces te versnellen.

 

Als de infusie is afgekoeld, neem je het kompresdoek en drenkt deze in de infusie. Knijp lichtjes uit en leg op de plek waar je verlichting kunt gebruiken. Je voorhoofd, achterkant van je nek, rond de enkels of op elk deel van je huid wat warm voelt. Het kompres wordt snel warm, dus als dat het geval is, dompel je de doek opnieuw onder in de infusie en herhaal je het proces.

Zet een mooie pot thee en wat ontspannende muziek op, ga lekker liggen op een rustige plek en laat moeder natuur haar werk doen.

 

Enjoy!​​

bottom of page