VOGEL FEESTTAART

+/- 40 min bereidingstijd

Zodra het buiten kouder wordt, komen ook de vogels weer dichterbij je huis. Ze gaan nu actief op zoek naar een plek waar ze ook in winter lekker kunnen vertoeven. Als je nu begint met het voeren van de vogels, heb je al snel vaste gasten voor de winter. Voor de vogels is het geen feestmaal in de winter als alles uitvalt of bevroren is. Dus bakte ik wat taarten, als kerstdiner voor onze vogelvrienden. Overheerlijk voor de mus, de vink, de spreeuw, het roodborstje, noem maar op. Je kunt de vogeltaart zo mooi maken als je zelf wilt én je hebt een mooie versiering op je buitentafel staan. Maar het allerbelangrijkst: de vogels zijn je eeuwig dankbaar!


Wat heb je allemaal nodig voor een vogeltaart?

  • Een kilo ongebruikt frituurvet

  • 500 gram vogelzaad

  • Kleine tulband of andere bak vorm

  • Voor de garnering nog wat extra ongebruikt frituurvet

  • Decoratiemateriaal zoals: gekleurde bessen, pinda’s (ongezouten, gepelde/ongepelde), walnoten, rozenbottels, rozijnen of krenten, dennenappels, zonnebloempitten.

Hoe maak je de vogeltaart?

1. Smelt een kilo ongebruikt frituurvet in een pan tot het vloeibaar is en voeg het vogelzaad toe. Roer het geheel goed door.


2. Laat het mengsel een klein beetje afkoelen zodat het vogelzaad straks niet meteen naar de bodem zakt.


3. Giet het mengsel daarna in de vorm en laat het geheel goed hard worden. Dit kan ook in de vriezer. Of in de kelder of een andere koele plek.


4. Is de taart hard? Haal de vogeltaart dan uit de vorm en stort deze op een ondergrond, bijvoorbeeld een mooie schaal of een houten plank. Laat eventueel de warme kraan over de vorm lopen of zet de vorm 20 seconden in een wasbak met heet water zodat de taart beter los komt.


5. Versieren maar! Te beginnen met toefjes ‘slagroom’. Smelt een beetje het frituurvet en blijf roeren totdat het tot slagroomdikte is gestold. Blijf roeren, anders ontstaan er klonten. Doe het gestolde vet in een spuitzak en spuit mooie rozetjes op de taart.


6. Garneer met verschillende decoratiematerialen zodat het een echt feestmaal wordt voor de vogels.


Tips

  • Bouw de taart laag voor laag op met steeds ander vogelvoer. De ene laag moet wel gestold zijn voor je de volgende laag toevoegt.

  • Je kunt kleur toevoegen door bijvoorbeeld bramen te vermengen met het frituurvet.

Ik ben benieuwd naar jouw creaties en variaties.


Happy Holidays!

BOTANISCHE KUNST & WELZIJN Bewust levend in het prachtige Land van Maas & Waal, omringd door schoonheid, dichtbij dé en mijn eigen natuur, deel ik mijn inspiratie, ervaringen en creaties. Samenwerken met gelijkgestemden aan een goed doel, dat geeft voldoening. Ik zet mijn creativiteit om in authentieke ervaringen en attenties met inhoud. Eerlijk en duurzaam. Graag maak ik op mijn manier de wereld wat mooier.

Warme groet, Cora


Botanical Artwork - Gifts & Rituals - Retreats

coravaningen.com

31 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven