top of page

BANANENBROOD guilty & sugar free


  • · 15 m voorbereiding

  • · 40 m baktijd



Ingrediënten

Voor het beslag

  • 3 eieren

  • 300 gr rijpe banaan, gewogen zonder schil (3 bananen)

  • 1 tl kaneel

  • snuf zout

  • 150 gr havermout

  • 1 tl bakpoeder

  • 50 gr rozijnen

  • 25 gr gedroogde vijgen

  • Als extraatje heb ik nog gekneusde paranoten en een drupje vanille essence toegevoegd, maar dat hoeft niet persé.

Verder nodig

  • Brownie bakblik, kokos of olijfolie, om in te vetten.


Heb je een paar overrijpe bananen liggen en wil je een lekker, maar gezond bananenbrood bakken? Met dit recept maak je een overheerlijk bananenbrood, zonder suiker toe te voegen. Hierdoor is het bananenbrood gezonder, maar nog steeds erg lekker. De rijpe bananen geven de cake alsnog voldoende zoetigheid mee. Je maakt dit bananenbrood met havermout en het recept is supermakkelijk! Wist je trouwens dat je dit bananenbrood heel goed in plakjes kunt invriezen in plasticfolie? Zo geniet je op ieder moment van een heerlijk stukje gezond bananenbrood.


Tip: In dit recept voeg ik rozijnen en noten toe, maar je kunt hier mee variëren. Droog fruit, zoals stukjes abrikoos of cranberries doen het altijd goed. Ook zonnebloempitten, pompoenpitten of andere stukjes noot zijn een aanrader in dit havermout bananenbrood.


Bananenbrood met havermout maken

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet het bakblik in met olie.

Doe de eieren, bananen, kaneel en het zout in een blender of keukenmachine met messen. Blend dit tot er een gladde massa ontstaat. Voeg de havermout en het bakpoeder toe en mix alles nogmaals, tot alle havermoutvlokken fijn zijn. Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn, je mag nog kleine stukjes van de havermoutvlokken zien. Roer tot slot de rozijnen (of noten/gedroogd fruit) door het beslag. Doe dit niet in de blender, je wilt namelijk dat de rozijnen heel blijven.


Schep het beslag in de vorm en bak het in 40-50 minuten gaar. Wil je checken of de bananencake met havermout gaar is? Je kunt dit checken door een satéprikker in de cake te prikken. Zit er geen beslag aan de prikker als je deze eruit haalt? Dan is de cake gaar. Zit er nog wel wat beslag aan de prikker, dan kan je de gezonde bananencake nog wat langer bakken. Hoe rijper de bananen, hoe smeuïger het suikervrije bananenbrood wordt. Heb je dus hele rijpe bananen, dan kan het bakken wat langer duren.

Haal het blik uit de oven en laat de bananencake afkoelen in het blik of op een rooster. Het bananenbrood is zowel warm als koud heerlijk.


Enjoy!


BOTANISCHE KUNST & WELZIJN Bewust levend in het prachtige Land van Maas & Waal, omringd door schoonheid, dichtbij dé en mijn eigen natuur, deel ik mijn inspiratie, ervaringen en creaties. Samenwerken met gelijkgestemden aan een goed doel, dat geeft voldoening. Ik zet mijn creativiteit om in authentieke ervaringen en attenties met inhoud. Eerlijk en duurzaam. Graag maak ik op mijn manier de wereld wat mooier.
Warme groet, Cora

Botanical Artwork - Gifts & Rituals - Retreats

coravaningen.com

98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page